Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 82,268 εγγεγραμμένα μέλη και 2,823,367 μηνύματα σε 80,329 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 879 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο MyCat.

Εγγραφή Βοήθεια

Κλειστό Θέμα

Το παρόν θέμα είναι κλειδωμένο! Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό.

Μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο;

Μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο;
Μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο;
Δημοσιεύτηκε από Subject to change
11-01-06
Μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο;

Πολλές φορές ακούω από ανθρώπους που μισούν τα ζώα ότι τα σιχαίνονται επειδή μεταφέρουν ασθένειες και τις κολλάνε στον άνθρωπο. Ειδικά οι γάτες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για διάφορα κακά του ανθρώπου και ακούμε συχνά ότι είναι «γεμάτες αρρώστιες».

Έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο το θέμα για να δω τι τελικά είναι μύθος και τι αλήθεια σε όλα αυτά. Τα συμπεράσματα της μικρής μου έρευνας μερικώς τους διέψευσαν αλλά όχι απόλυτα. Όντως υπάρχουν κάποιες ασθένειες που μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο αλλά ελάχιστες από αυτές μπορούν να προσβάλλουν καλά φροντισμένη και εμβολιασμένη γατούλα και ακόμα κι όταν κάποιος άνθρωπος προσβληθεί από τέτοια ασθένεια σπανίως είναι κάτι σοβαρό (ασχέτως με τη σοβαρότητα της ασθένειας στη γάτα). Άλλωστε ο οργανισμός της γάτας είναι διαφορετικός και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό. Θυμηθείτε την περίπτωση του πιθήκου που μετέδωσε το AIDS στους ανθρώπους. Στον πίθηκο δεν ήταν τίποτα σοβαρό, στους ανθρώπους όμως ήταν θανατηφόρο. Αυτό συμβαίνει και με την αντίθετη φορά, δηλαδή κάτι που σε ένα ζώο μπορεί να αποβεί μοιραίο, για τον άνθρωπο δεν είναι καν σοβαρό. Για να μην τρομάξετε από το παραπάνω παράδειγμα και αρχίσετε να αναρωτιέστε μήπως κάποια ελαφρή ασθένεια της γάτας μπορεί να είναι μοιραία για τον άνθρωπο, σας καθησυχάζω από τώρα ότι δεν βρήκα τίποτα τέτοιο (εκτός από τη λύσσα, που ήδη το ξέρατε).

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους μπορεί να κολλήσετε κάποια ασθένεια από άρρωστη γάτα:
  • Άμεση επαφή – Μύκητες ή μικρόβια από τη γούνα της γάτας
  • Γρατσουνιές ή τσιμπήματα – Μικροοργανισμοί από τα νύχια ή το στόμα της γάτας
  • Περιττώματα – Αυγά σκουληκιών ή παράσιτα που μολύνουν τα δάχτυλα ή το φαγητό.
Ένα εύκολο συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι εάν δεν πλησιάζετε μια γάτα (και τα περιττώματα της φυσικά) δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε κάτι (τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει να πέσει ένα τούβλο στο κεφάλι σας όταν περπατάτε και να σας σκοτώσει), οπότε οι ασθένειες δεν είναι δικαιολογία να μην φιλοξενήσετε κάποιον μαζί με το κατοικίδιο του σπίτι σας.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις περισσότερες γνωστές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή να τον επηρεάσουν:

Λύσσα
Η σοβαρότερη ασθένεια από όλες. Αν και στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνια, (συναντάται κυρίως στη Νότια Αμερική, στην Αφρική και στο βόρειο τμήμα της Ασίας) εάν δαγκωθείτε από λυσσασμένο ζώο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο αν δεν το φροντίσει άμεσα γιατρός. Ο ιός της λύσσας βρίσκεται στο σάλιο των μολυσμένων ζώων και μεταφέρεται μέσω δαγκώματος ή –σπανιότερα- από ανοιχτές πληγές που έγλυψε κάποιο μολυσμένο ζώο.

Cat-scratch fever
Πρόκειται για πολύ σπάνια ασθένεια αλλά θα πρέπει να την έχετε υπόψιν σας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τρεις με δέκα μέρες μετά από μια δαγκωματιά ή γρατσουνιά από μολυσμένη γάτα. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ένας πρησμένος λεμφικός αδένας κοντά στην περιοχή. Πιθανώς να υπάρξει και πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση ή μειωμένη όρεξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος αναρρώνει μόνος του το πολύ σε 2 μήνες, μετά από θεραπεία με παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και τον πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν η μόλυνση είναι σοβαρή πιθανόν να χρειαστεί αντιβίωση. Η ασθένεια σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί μετέπειτα προβλήματα. Αξίζει να τονίσουμε ότι η γάτα δεν είναι άρρωστη και δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Τοξοπλάσμωση
Οι γάτες συχνά μεταφέρουν το πρωτόζωο Toxoplasmagondll. Αυτό είναι η αιτία της τοξοπλάσμωσης. Μια μορφή του παράσιτου είναι παρούσα στα περιττώματα της γάτας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση προκαλεί ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά αν μια γυναίκα είναι μολυσμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παράσιτα μέσω του πλακούντα θα έχουν πρόσβαση στο έμβρυο. Βέβαια πλέον όταν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει απογόνους πάντα ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο πρωτόζωο και αν βρεθεί εφαρμόζεται η κατάλληλη –απλή- θεραπεία.
Η τοξοπλάσμωση μεταφέρεται στους ανθρώπους μέσω κατάποσης περιττωμάτων της γάτας . Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι να κολλήσουν στα νύχια του ανθρώπου σωματίδια από περιττώματα καθώς καθαρίζουν την τουαλέτα της γάτας (εκτός αν χρησιμοποιούν γάντια) ή να πέσει ένα σωματίδιο από περιττώματα στο φαγητό σας από μια γάτα που της επιτρέπεται να ανεβαίνει σε τραπέζια και πιθανόν να έχει κολλήσει κάποιο μικρό κομματάκι στο πατουσάκι της.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση δεν μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους αν είναι έξω από τον οργανισμό της γάτας για τουλάχιστον 24 ώρες. Επίσης οι γάτες μπορούν να μεταφέρουν το παράσιτο μόλις 10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής θα σας κρατήσει μακριά από την ασθένεια.

Toxocariasis
Η Toxocariasis δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ξεκινά όταν ένας άνθρωπος καταπιεί μολυσμένα αυγά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν καταπιείτε βρωμιά από περιττώματα της γάτας με κάποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Αυτό είναι συχνότερο σε παιδιά που παίζουν σε άμμο μολυσμένη από περιττώματα γάτας.

Ringworm
Το Ringworm είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και σχεδόν όλα τα θηλαστικά είναι ευπρόσβλητα σε αυτό. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί. Το Ringworm συχνά είναι εύκολο να εντοπιστεί υπό υπεριώδη ακτινοβολία και ένα δείγμα από τα μαλλιά σας θα πρέπει να δίνεται στον κτηνίατρο για βιολογική καλλιέργεια. Εάν βρεθείτε θετικός πρέπει να δίνετε εβδομαδιαία δείγματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Hookworms
Τα hookworms είναι εσωτερικά παράσιτα. Οι γάτες τείνουν να αποτελέσουν ξενιστή για πολύ λιγότερα απʼότι ο σκύλος. Επίσης τα hookworms που προσβάλλουν τα αιλουροειδή είναι λιγότερο επιθετικοί «βρικόλακες» από αυτά που προσβάλλουν τα σκυλιά. Αυτά που προσβάλλουν τις γάτες δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο εσωτερικά. Ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί αν τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει προσβληθεί από το παράσιτο εάν παρουσιάζει αναιμία, απώλεια τριχώματος και βάρους.

Μικροοργανισμοί των αυτιών
Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακές μολύνσεις και σε τραβηγμένες περιπτώσεις, ρήξη του τύμπανου προκαλώντας αποπληξία και κώφωση. Είναι η πιο συχνή αιτία μόλυνσης του εξωτερικού αυτιού της γάτας, ειδικά στα νεαρά γατάκια. Το συχνό ξύσιμο των αυτιών και το κούνημα του κεφαλιού πάνω κάτω είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και μεταφέρονται εύκολα μεταξύ των γατών αλλά και από τις γάτες στον άνθρωπο καθώς και σε άλλα ζώα. Ζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας του αυτιού και τρέφονται από τα υγρά και τα κομμάτια των ιστών του.
Ticks
Τα ticks είναι συγγενικά προς τις αράχνες παράσιτα που τρέφονται με αίμα. Ζουν βαθιά μέσα στην επιδερμίδα και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Αν μέρος του παράσιτου μείνει στην επιδερμίδα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ο πιο αποδοτικός τρόπος να αφαιρεθεί ένα τέτοιο παράσιτο είναι να αναισθητοποιηθεί με αλκοόλ. Έτσι θα χαλαρώσει τη λαβή του και θα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα τσιμπιδάκι.
Συνήθως βρίσκονται στην εξοχή, σε λιβάδια που πέρασαν πρόβατα ή ακόμα και στον κήπο σας. Θα καταλάβετε ότι η γάτα σας πιθανόν να έχει τσιμπηθεί από ένα αν παρουσιάζει πυρετό, μείωση της όρεξης, ξαφνικούς πόνους στο σώμα ή στα πόδια, πρήξιμο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη, λήθαργο, βήχα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αμέσως. Αν αφαιρέσετε μερικά από τα παράσιτα κρατήστε τα ώστε να τα εξετάσει και να καταλάβει σε ποιό είδος ανήκουν.

Ψύλλοι
Εάν η γάτα σας δεν έχει κάνει πρόσφατα αποπαρασίτωση, πιθανότατα θα έχει ψύλλους. Οι ψύλλοι πηδάνε στους ανθρώπους για να τραφούν, ειδικά σε ζεστό καιρό. Τα τσιμπήματα βρίσκονται συνήθως γύρω από τους αστραγάλους και γενικά στο χαμηλό τμήμα του ποδιού.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως για παράδειγμα πλύσιμο των χεριών μετά από το καθάρισμα της τουαλέτας της γάτας), εμβολιάζεται και αποπαρασιτώνεται όταν πρέπει είναι αρκετά απίθανο να κολλήστε οποιαδήποτε μόλυνση από τη συμβίωση σας με τη γατούλα. Οι πιθανότητες μειώνονται ακόμη περισσότερο αν η γάτα δεν βγαίνει από το σπίτι και κατά συνέπεια, δεν έρχεται σε επαφή με άλλα, πιθανώς μολυσμένα, ζώα.
Δημοσιεύτηκε από
Το avatar του χρήστη Subject to change
Founder
Εγγραφή: 09-06-2005
Ηλικία: 28
Μηνύματα: 10,884

Εργαλεία Θεμάτων

5 most read άρθρα
References
Κυρίως www.pawsonline.info
  #1  
By Warrior4 on 12-03-07, 22:33
δεν ειναι και τοσο ενθαρρυντικα ολα αυτα...
  #2  
By ladycat on 13-03-07, 11:58
ενταξει καλε σιγα ολα θεραπευονται
  #3  
By mimikaki on 13-03-07, 12:07
ελα ντε! δεν πεθανε ποτε κανεις απο γατα
  #4  
By Mika on 13-03-07, 13:37
Οταν τα βλεπεις ολα ετσι μαζεμενα λες σιγουρα θα πεθανω!! Πολυ καλο το αρθρο παντως
  #5  
By aspasiapef on 13-03-07, 14:05
Αρχική Δημοσίευση από mimikaki
ελα ντε! δεν πεθανε ποτε κανεις απο γατα
Ε, όχι και κανένας! Ξεχνάς τη ζημιά που έκανε ο Μίμης σου?
  #6  
By mimikaki on 13-03-07, 14:10
Αρχική Δημοσίευση από aspasiapef
Ε, όχι και κανένας! Ξεχνάς τη ζημιά που έκανε ο Μίμης σου?
:up: :up: :up: χαχα αυτο δεν πιανεται!! πηγαινε γυρευοντας ο τυπος!!!
  #7  
By μελινάκι on 14-05-07, 21:51
εμενα η θεια μου που ειναι εγγυος εχει τοξοπλασμα τι μπορει να παθει;
  #8  
By anabou on 15-05-07, 10:18
Οι βασικοί τρόποι μόλυνσης του ανθρώπου είναι:
  • Η επαφή με τα κόπρανα της γάτας και το μη πλύσιμο των χεριών στη συνέχεια.
  • Η κατανάλωση άπλυτων φρούτων και λαχανικών.
  • Το πιόσιμο νερού από πηγές με λιμνάζοντα νερά.
  • Η δουλειά στα χωράφια, στον κήπο και το μη πλύσιμο των χεριών στη συνέχεια.
Υπάρχει ολόκληρο άρθρο για την τοξοπλάσμωση εδώ
  #9  
By Subject to change on 15-05-07, 12:53
μελινάκι αυτό είναι πολύ σοβαρό! Πες της οπωσδήποτε να το συζητήσει με το γυναικόλογο της! Ελπιζω και εύχομαι να κατάλαβα λάθος σε κάτι
  #10  
By Mici on 15-05-07, 14:39
Μελινάκι, πρέπει να πάει στον γυναικολόγο της οπωσδήποτε! Διότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει το παιδί της. Δεν θυμάμαι, μέχρι ποσών μηνών πρέπει να κάνει θεραπεία για την τοξοπλάσμωση.
Εύχομαι να μην είναι πολύ αργά!!!
  #11  
By aspasiapef on 15-05-07, 14:56
Μα είναι δυνατόν να μην έχει κάνει ήδη εξέταση για τοξόπλασμα ή αν έχει τοξόπλασμα να μην το γνωρίζει ο γυναικολόγος της? Σε ποιο αιώνα ζούμε?
Η εξέταση αυτή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και απ'ότι μου έχει πει ο γυναικολόγος μου γίνεται το 1ο τρίμηνο της κύησης και προαιρετικά μία φορά / τρίμηνο κύησης δηλαδή συνολικά 3 φορές κατά τη διάρκεια της.
  #12  
By mel on 15-05-07, 16:27
Βρε κορίτσια μην την τρελένεται την κοπέλα!!
Αν κάποια γυναίκα έχει μολυνθεί με τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος
, έχει δηλαδή χρόνια τοξοπλάσμωση, είναι ουσιαστικά προστατευμένη από νέες μολύνσεις και δεν κινδυνεύει το έμβρυο.
Το πρόβλημα υπάρχει στις περιπτώσεις που η μόλυνση με το τοξόπλασμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή έχουμε οξεία τοξοπλάσμωση. Τότε τα παράσιτα διέρχονται τον πλακούντα και μολύνουν το έμβρυο, συνήθως τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. H μόλυνση του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί την αποβολή του, ενώ αν η μόλυνση του εμβρύου συμβεί κατά το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανόν να προκαλέσει διάφορα άλλα σοβαρά προβλήματα λόγω προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος ή άλλων οργάνων.

Αν η θεία σου έκανε εξέταση στην αρχή της εγκυμοσύνης και βγήκε ορολογικά θετική για τοξοπλάσμωση, ανάλογα με τον τύπο των αντισωμάτων που είναι αυξημένα, ο γιατρός της θα καταλάβει αν πρόκειται για χρόνια ή οξεία μόλυνση. Αν είναι αυξημένα τα IgG αντισώματα η μόλυνση είναι χρόνια, η θεία σου είναι προστατευμένη από νέες μολύνσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα για το έμβρυο. Για να αναζωπυρωθεί μια χρόνια τοξοπλάσμωση και να δημιουργήσει πρόβλημα ανάλογα μ' αυτά μιας οξείας μόλυνσης, θα πρέπει κάποιος να παίρνει βαριά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. αυτά που χορηγούνται στους μεταμοσχευμένους) ή να έχει σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια (π.χ. ασθενείς με AIDS).
Στην οξεία τοξοπλάσμωση είναι αυξημένα τα IgM αντισώματα.
  #13  
By χριστινα on 15-05-07, 16:50
Το άρθρο πολύ ενδιαφέρον. Αυτό με το cat scratch disease ειναι κάτι που μου ανεφερε συχνα ο αντρας μου, πρίν δεθει τόσο με τα γατακια μας!!!!
Γαι το τοξόπλασμα κι εγω γνωρίζω αυτα που η mel ανεφερε. Η νυφη μου εχασε το παιδί της πριν ένα χρόνο γιατι συνεπεσε η εγκυμοσύνη με την μόλυνση από τοφόπλασμα. Τωρα ειναι πάλι εγκυος, έκανε ένα σωρο εξετάσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα..... Ολα καλα.
Μελινάκι φανταζομαι θα το εχει συζητησει με το γιατρό της ε;
  #14  
By chrisidor on 15-05-07, 17:07
Έχω την εντύπωση πως αυτό που εννοεί είναι ότι είχε κολλήσει παλιά τοξόπλασμα και τώρα που είναι έγκυος το τεστ βγήκε θετικό, άρα δεν έχει τον κίνδυνο να ξανακολλήσει.
  #15  
By JohnDVM on 06-03-08, 20:45
Να κανω και μια μικρη μεταφραση Ringworm=μυκτιαση(τριχοφυτα ή microsporum) , Ticks=κρωτονες(τσιμπουρια) Hookworms=ανκυλοστοματα(ειδος εντεικου παρασιτου)
Να κανω και μια παρατηρηση ολες τις ασθενειες μπορεις να τις κολησεις αν εισαι μπιχλας ή σε ανοσοκαταστολη, δεν σου φταιει η γατα
  #16  
By Ελενη f on 29-05-08, 16:48
στην τοξοπλασμωση αν εχεις κανει τις εξετασεις σου και εχει αρκετα αντισωματα ο οργανισμος σου δεν συμβαινει απολυτος τιποτα αν συμβει κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης μπορει να αποβει μοιραια για το εμβρυο αλλα οποιος εχει γατια ειναι ανεπιτρεπτο να μην κανει τις απαιρετητες εξετασεις για τον συγκεκριμενο κινδυνο πριν αποφασισει να κανει παιδι.τα αντισωματα απο την στιγμη που θα κολλησεις μενουν 1-2 χρονια νομιζω απο οσα μου ειχε πει μια γυνακα που ειχε γατια και ηταν εγκυος οποτε κανονιζεις την πορεια σου την ειχε πατησει!!!!!
  #17  
By ΦΟΡΝΑΡΙΝΑ on 04-08-08, 20:17
Επομένως είναι μύθος οτι οι γάτες στείρωση .. αυτό σχετιζέται με το τοξόπλασμα.τι είναι η μόρβα? Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας εκ των προτέρων!
  #18  
By aretha on 04-08-08, 21:52
Αρχική Δημοσίευση από ΦΟΡΝΑΡΙΝΑ
Επομένως είναι μύθος οτι οι γάτες στείρωση .. αυτό σχετιζέται με το τοξόπλασμα.
Το τοξόπλασμα δεν σχετίζεται με τη στειρότητα (ούτε βέβαια και με τη στείρωση). Το τοξόπλασμα δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. Ο μόνος κίνδυνος που ενέχει, είναι σε περίπτωση που μια γυναίκα που δεν έχει αντισώματα νοσήσει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθούν βλάβες στο έμβρυο ή/και αποβολή. Οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από τοξόπλασμα οφείλονται σε κακά πλυμένα λαχανικά ή σε μισοψημένο κρέας, και όχι σε επαφή με γάτες. Για περισσότερα, δες εδώ.
Η μόρβα (νόσος του Carre) είναι βαριά ασθένεια που, απ' όσο ξέρω αφορά τους σκύλους και όχι τις γάτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  #19  
By eve on 04-08-08, 22:31
Αρχική Δημοσίευση από chrisidor
Έχω την εντύπωση πως αυτό που εννοεί είναι ότι είχε κολλήσει παλιά τοξόπλασμα και τώρα που είναι έγκυος το τεστ βγήκε θετικό, άρα δεν έχει τον κίνδυνο να ξανακολλήσει.
ακριβώς!το τεστ δείχνει αν έχεις αντισώματα, δηλαδή ανοσία στη συγκεκριμένη ασθένεια. πάντως πιθανότερο είναι να κολλήσεις από κακοψημένο κρέας ή άπλυτα λαχανικά. εμένα πάντως ο γιατρός μου είπε να μην τρώω σαλάτες απ'έξω...
  #20  
By Ντιάνα on 15-08-08, 10:44
???

Σιγά μορέ....
  #21  
By konna on 22-08-08, 13:18
σε περίπτωση που μια γυναίκα δεν είναι έγγυος ούτε υπάρχει περίπτωση(ας ελπίσουμε) να μείνει έγγυος στα επόμενα 5-6 χρόνια,θα πρέπει να γίνουν προληπτικές εξετάσεις για τοξόπλασμα?στην άλλη περίπτωση, που η γυναίκα έχει τοξόπλασμα και μείνει έγγυος στο μέλλον ποιες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και ποιες οι επιπτώσεις?
ευχαριστώ πολύ!
  #22  
By drusilia on 22-08-08, 13:32
Δες εδώ το άρθρο για το θέμα, το φυλλάδιο.και ένα σχετικό θέμα του φόρουμ.
Το πρόβλημα από ότι έχω καταλάβει εγώ έιναι να προσβληθεί η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη.
  #23  
By Downhill on 27-08-08, 09:08
Όλοι οι φόβοι για τις γάτες (ειδικά για τις γάτες και λιγότερο για τους σκύλους) οφείλεται στην κλασσική άγνοια και μυθοπλασιά που έχουν την τάση οι άνθρωποι να δημιουργούν γύρω απο ένα θέμα που η μόνη εμπειρία τους περικλείεται στις λέξεις "ο φίλος ενός φίλου το φίλου μου μου είπε πώς...".

Η αντίδραση των ανθρώπων της πόλης (σε μεγαλύτερο ποσοστό) μου κάνει εντύπωση! Χωρίς να ψάξουν, χωρίς να έχουν κάποια εμπειρία εξορίζουν ένα ζώο σαν "όργανο του διαβόλου" και υποσυνείδητα περνάνε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να έχουμε όλες αυτές τις πειρπτώσεις βασανισμού-δηλητηριάσεων-κακομεταχείρησης ενός ζώου που έχει χαρακτηριστεί ώς ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ!

Την πιό δυσάρεστη εμπειρία την έζησα όταν είχα προτοέρθει Αθήνα στο αυτοκίνητο ενός "φίλου" που περνώντας απο κάτι στενάκια, μόλις είδε γάτα στον δρομο γκάζωσε γελώντας!!!! Εννοείται πως του "τσίμπισα" χειρόφρενο και πρίν προλάβει να πεί τίποτα άκουσε εξάψαλμους. Και εννοείται πως κατέβηκα απο το αυτοκίνητο!

Το όλο θέμα με τις γάτες έχει αναχθεί σε ένα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών. Προσωπικά για εμένα η απάντηση στην ερώτηση "τί πιστεύεις για τις γάτες" δείχνει μέχρι κάποιο βαθμό και το νοητικό επίπεδο του ανθρώπου που απαντάει. Σίγουρα δεν είναι ακίνδυνες αλλα πολύ πιό σίγουρα δεν είναι επικίνδυνες. Δηλαδή λιγότερες αρρώστιες κυκλοφορούν στα στριπτιτζάδικα? (λίγο άτοπο παράδειγμα αλλα προκειμένου αυτά τα άτομα να καταλάβουν 2 πράγματα πρέπει να πεσεις στο επίπεδό τους)

Τα σκυλιά λόγω του ότι είναι πιό βολικά και προκαλούν λιγότερους μπελάδες, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα του "φύλακα", -τώρα, πώς ένα τσιουάουα ανακυρύσσεται φύλακας δεν ξέρω-, εχουν κερδίσει πιό εύκολα την θέση τους μέσα στο σπίτι και συνεπώς οι διάφοροι "μύθοι" δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Άρα τα σκυλιά ειναι καθαρά γιατί "άκουσες κανεναν να παραπονιέται για κανένα σκύλο?"

Γιατί, εσύ άκουσες κανέναν να παραπονιέται για καμία γάτα?? Α, ναι! Τον φίλο ενός φίλου του ξαδέρφου σου...

Οπως φαίνεται είμαι εξοργισμένος όταν 9 στις 10 απαντήσεις στο προσφιλές περιβάλλον μου στην Αθήνα είναι "οι γάτες είναι βρώμικες"...
-γιατί βρε θειά είναι βρώμικες?
-"έτσι..."

Αυτή τη νοοτροπία την είχε περάσει η πεθερά μου στην αρραβωνιαστικιά μου η οποία όμως είναι αρκετά ανοιχτόμυαλη ώστε πρόσφατα δέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ένα γατάκι στον κήπο μας παρακάμπτωντας την πλύση εγκεφάλου που είχε υποστεί τόσα χρόνια. Δεν χρειάστηκε πολύ για να δέι οτι όσα λέγονται για τα γατόνια είναι μύθος! Τώρα κάθε πρωί ξυπνάει και πάει να δέι τί κάνει o "Felix" της...όποτε βρίσκει ευκαιρία βγαίνει έξω να παίξει μαζί του...μισοανοίγει τις κουρτίνες για να δεί τί κάνει το "παιδί" της!!! Αναπάντεχη μεταμόρφωση θα έλεγα και είμαι σίγουρος οτι σε μελλοντική συζήτηση για τις γάτες δεν πρόκειτε να απαντήσει ποτέ ξανα "είναι βρώμικες"...

Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ απόλυτοι...άν δεν έχουν προσωπική εμπειρία απο ένα θέμα γύρω απο το οποίο έχουν "ακούσει μία φορά ότι..." θα ψάξουν να βρουν χίλιες δικαιολογίες για να μήν ασχοληθουν με αυτό το θέμα. Εκτός αν βρεθεί κάποιος να τους ενθαρρύνει να κάνουν ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Προσωπικά μεγάλωσα και με σκύλους και με γάτες. Στο πατρικό μου μαζεύαμε αδέσποτα γατάκια και γάτες και τις ΘΕΛΑΜΕ γιατί μας προστατευαν και απο φίδια και απο ποντίκια...Θυμάμαι οταν ήμουν δημοτικο μετρούσαμε 15 γατιά στο σπίτι (3 μέσα, και τα υπόλοιπα αλητάκια). Κανένα δεν εμβολιάστηκε, κανένα δεν προκάλεσε ποτέ αρρώστιες... Και, πάλι προσωπική γνώμη, θεωρώ την γάτα πιό ενδιαφέρον ζώο απο τον σκύλο οποίος παρουσιάζει μία παθητική στάση, μία δουλοπάθεια απέναντι στο αφεντικό του, ενώ την γάτα για να σε ακούσει πρέπει να την κερδίσεις και άν το καταφέρεις θα ανταμειφθείς με απίστευτα "ανθρώπινη" συμπεριφορά!

αυτά.
  #24  
By ruko on 27-08-08, 10:23
Έχεις απόλυτο δίκιο σ' αυτά που λες, αλλά μη νομίζεις ότι τα σκυλιά περνάνε λιγότερα. Και γι' αυτά ακούς ότι θα κολλήσεις αρρώστιες απ' τις τρίχες (η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των γατιών αυτή η "αρρώστια" έχει όνομα) για να μην πούμε για τους ανθρώπους που τα φοβούνται ή για το βρίσιμο που τρώνε κάθε φορά οι ιδιοκτήτες για τις ακαθαρσίες των ζώων τους - ακόμα κι αν οι ίδιοι τις μαζεύουν.

Είναι γεγονός ότι από τη μέρα που ανακαλύφθηκαν τα ποντικοφάρμακα, οι γάτες έχασαν και τη λίγη αξία που τους έδιναν. Οι σκύλοι όντως είναι πιο ψηλά στην "εκτίμηση" του κόσμου, επειδή είναι φύλακες. Τώρα, τι σόι φύλακας είναι ένα δυστυχισμένο σκυλί που τη βγάζει δεμένο όλη τη ζωή του γαβγίζοντας σε όποιον βλέπει από ανία, ένας Θεός ξέρει.

Αλλά είναι βέβαιο ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από βαθύτερα αίτια. Δεν ξέρω τι προκαλεί την αποστροφή για τα ζώα, αλλά όλη αυτή η φοβία με τις αρρώστιες και τα μικρόβια είναι απλώς η εκλογίκευση - κι αυτό από ανθρώπους που δεν ξέρουν καν τι είναι τα μικρόβια.
  #25  
By Subject to change on 27-08-08, 12:23
Πιο βολικά τα σκυλιά; Ούτε μισή μέρα δεν μπορείς να τα αφήσεις μόνα τους, άσε που θέλουν βόλτα για να πάνε τουαλέτα και μπάνιο κάθε τόσο.

Όσο για τα περί φύλακα, προσωπικά πολύ περισσότερο "φύλακες" θεωρώ τις γάτες, μιας και έχω μεγαλύτερη φοβία με τα έντομα παρά με τους κλέφτες (μη λογικό; Οι φοβίες δεν είναι λογικές)

Πολύ ωραίο πόστ Downhill
  #26  
By adbmaria on 27-08-08, 14:21
Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση σου.Είχα γάτα από μικρή και όλοι έλεγαν στην μητέρα μου να την διώξουμε για να μην κολλήσουμε τίποτα.Η γάτα μου έφυγε μετά από 18 χρόνια και φυσικά ούτε εγώ αλλά ούτε και η αδελφή μου πάθαμε τίποτα και κοιμόταν κάθε βράδυ ανάμεσα μας.
Το να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής ισχύει όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για την καθημερινότητα μας και καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε και να μην υπερβάλουμε αλλά να σκεφτόμαστε λογικά.
  #27  
By CAT-tina on 15-09-08, 05:22
εγω εχω ακουσει μεχρι και οτι η τριχα της γατας μπορει να τυφλωσει η να προκαλεσει κωφωση... ειλικρινα δεν ξερω αν αυτο στεκει επιστημονικα η οχι,κ αν περιλαμβανει και τις καλα φροντισμενες (εμβολιασμενες και σπιτικες) γατουλες.. θεωρω ομως πως ο κοσμος ειναι πολυ προκατελλημενος κ αναριωτιεμαι πως βγηκε αυτη η φημη (αν ειναι φημη...) το πιο παραλογο ειναι,οτι σχεδον ολοι οι κατοχοι γατιων,που οπωσδηποτε θα εχουν εισπνεσει η θα εχουν γλυψει καταλαθος μερικες τριχες του γατιου τους εστω μια φορα στην ζωη τους,θα επρεπε να πασχουν τωρα απο κωφωση η τυφλωση!!
  #28  
By Ξένια1712 on 08-12-08, 16:13
Τώρα που η γατούλα μου έχει μάλλον ψώρα, είδα και αυτα και αρώστησα εντελως....
  #29  
By Vivikos on 09-12-08, 21:08
Συμφωνώ με όλους και για όλα... αλλά μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για την κλασσική αδέσποτη βρωμερούλα γατούλα (με την καλή έννοια - μην παρεξηγηθώ ). Τα γατιά που έχουμε σπίτια μας και ειδικότερα αυτά που δεν βγαίνουν εκτός σπιτιού μου φαίνεται λίγο ακραίο να μεταδώσουν αυτές τις ασθένειες.. Ο δικός μου για παράδειγμα αν το παπλωματάκι του δεν είναι πλυμένο δεν ξαπλώνει!!! Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που σας λέω. Έχει τύχει να έχω αφήσει τα σεντόνια μου 1 1/2 εβδομάδα και ο γάτος δεν πλησίαζε... κι όταν τα άλλαξα είχε ξαπλώσει σαν την Κλεοπάτρα. Οπότε θέλω να καταλήξω ότι τα ζώα που είναι μέσα στο σπίτι στην καθαριότητα, με το καθαρό τους το φαγάκι και την γενικότερη περιποίηση τους (εμβόλια, αποπαρασίτωση κ.λ.π.) νομίζω ότι δεν είναι επικίνδυνα σε καμία περίπτωση

Χρήστες

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους